Nieuws

Van Amsterdam Zuid naar de sloppenwijken van Bacolod

In de meivakantie besloten vijf leerlingen van het Vossius Gymnasium in Amsterdam Zuid twee weken door te brengen bij onze stichting in de Filippijnen. Het was niet gemakkelijk. De Filippijnen zijn vaak negatief in het nieuws en onbekend en de leerlingen wisten niet goed wat ze te wachten stond. Hoewel ze een aantal middagen hadden besteed met experts aan voorbereiding op de Filippijnen, was het nog steeds erg spannend.

De eerste confrontatie met armoede in Manila was al een grote schok. Langs de pittoresque boulevard van Manila Bay lagen alleen maar mensen te slapen op een muurtje zover het oog reikte. De eerste nacht in een hostel van vijf euro per nacht was een groot verschil met thuis, maar nog heel comfortabel vergeleken met de daklozen van Manila.

Aankomen in de stad waar onze stichting is gevestigd was dan ook een verademing. De leerlingen werden warm onthaald op het vliegveld en direct meegezogen in het Filippijnse (middenklasse) gezinsleven. Even naar een verjaardagsfeest met de hele familie of even een hapje eten met het gastgezin. Dit was een fijne thuisbasis om de stad beter te leren kennen, onze scholars te ontmoeten en activiteiten te doen met basisschool kinderen uit een sloppenwijk. Uiteindelijk gingen de leerlingen van het Vossius ook een aantal nachten in een sloppenwijk logeren. Hier zagen ze erg tegenop, ze waren bang voor al het onbekende, maar ze deden het toch. Na een nacht zei een van de leerlingen al:”Ik ben zo blij dat ik het heb gedaan, de mensen zijn zo aardig en ik voel me gek genoeg helemaal thuis.”

Na terugkomst van de reis hebben de leerlingen de hele school lesgegeven over hun ervaringen in de Filippijnen. Op deze manier maken ze ook andere leerlingen bewust van ontwikkelingsvraagstukken in een land als de Filippijnen.

Wil je ook naar de Filippijnen? Kijk eens op de scholieren pagina.