Exposure reis voor scholieren en studenten

In de vakantie vrijwilligerswerk in de Filippijnen

  • Wil jij in de meivakantie (19 april-4 mei 2019) meer leren over een ontwikkelingsland?
  • Durf jij de uitdaging aan?
  • Wil jij meer leren over het werk van een goed doel in de Filippijnen?
  • Wil jij je onderdompelen in een totaal andere cultuur?
  • Vind je logeren bij een Filippijns gastgezin gezellig?
  • Wil jij leren hoe kinderen uit Filippijnse sloppenwijken naar school gaan?
  • Ben jij flexibel en heb je een groot hart?
  • Ben je positief ingesteld?

Meld je dan nu aan voor een op maat gemaakte reis voor jou! Je gaat alleen op reis naar een ontwikkelingsland. Stichting Anak Filippijnen heeft al meer dan 15 jaar ervaring met scholieren en studenten begeleiden bij een exposure reis naar de Filippijnen. Betrouwbare en vriendelijke gastgezinnen staan klaar om jou te ontvangen. 

Wat kun je als vrijwilliger voor Stichting Anak Filippijnen doen in de Filippijnen?

Je kunt in een korte tijd niet de hele wereld verbeteren. Met het Filippijnen Exposure Programma staat ook jouw eigen bewustwording en ontwikkeling centraal. Wij hopen dat je met de opgedane kennis en ervaring begrijpt dat het belangrijk is om na terugkomst jouw omgeving meer te vertellen over de kinderen in de Filippijnen. Op deze manier kun je helpen en zullen mensen de kinderen in de Filippijnen naar school willen helpen.

Waar slaap je in de Filippijnen?

Als je in een hotel slaapt krijg je weinig van de lokale cultuur mee. Tijdens de Filippijnen Exposure reis verblijf je bij Filippijnse gastgezinnen. Het grootste deel van de tijd verblijf je bij een betrouwbaar middenklasse gastgezin. Dit is een relatief comfortabel onderkomen doch eenvoudig vergeleken met de Nederlandse standaard.

Er zit ook een homestay bij een van onze Anak scholieren in het programma opgenomen. De Anak scholieren wonen over het algemeen in eenvoudige onderkomens (sloppenwijken).

Afhankelijk van de lengte van je verblijf kun je dit uitbreiden met een homestay op het platteland bij de landarbeiders van een suikerriet plantage.

Over het algemeen overnacht je in twee tallen bij gastgezinnen.

Wat zijn de kosten van een exposure reis?

Stichting Anak Filippijnen vraagt geen bemiddelingskosten voor het regelen van je verblijf en de begeleiding. We vinden het heel belangrijk dat jongeren deze ervaringen kunnen opdoen.

Graag willen we wel van tevoren afspreken op welke manieren je jouw ervaringen gaat delen met anderen bij terugkomst en welke fondsenwervende actie je gaat opzetten voordat je gaat. Op deze manier help je de kinderen die je gaat ontmoeten. Je geeft ze de mogelijkheid om te studeren.

Een ticket naar de Filippijnen kost tussen de 600 en 800 euro. Een binnenlandse vlucht van Manila/Cebu naar Bacolod kost rond de 60 euro enkele reis.

Het verblijf bij een Filippijns gastgezin kost rond de 75 euro per week en dit is inclusief alle maaltijden, drinken en eventuele uitstapjes.

Daarnaast zijn er kleine lokale kosten zoals het regelen van vervoer, gidsen en een kleine bijdrage in de kosten van een bezoek aan een tehuis, school of scholier. Dit zal rond de 200 euro bedragen voor een verblijf van drie weken.

Hoe ziet het programma er uit?

Het programma van je verblijf wordt in overleg met jou samengesteld. Een aantal vaste onderdelen van het programma zijn een bijeenkomst op het kantoor van de Stichting met onze scholieren. Een rondleiding door scholieren door de stad. Het bezoeken van een sloppenwijk en een overnachting bij een van de scholieren thuis. Het doorbrengen van een dag in een tehuis voor kinderen wiens ouders niet voor hen kunnen zorgen. Een ochtend mee lopen met een arts in een publiek ziekenhuis. Het bezoeken van een hacienda op het platteland. Maar ook de schoonheid van het land: een tropisch eiland, wandeling door de rijstterrassen en zwemmen in een waterval behoren tot de mogelijkheden.

Verder krijg je vanuit de stichting een opdracht mee om ons te helpen aan informatie en beeldmateriaal.

Wat is de beste tijd om te gaan?

De beste reistijd om te gaan is april en mei, omdat dit de Filippijnse zomer is. Kinderen zijn dan wel vrij van school. In deze periode is het weer kalm, zonnig en bloedheet. De meivakantie is een goede periode. De tickets zijn dan ook minder duur. Er zijn dan ook geen typhoons in deze periode.

De zomervakantie is ook een optie om te gaan. Je moet dan wel rekening houden dat je in de regentijd gaat. Dit betekent dat het elke dag wel even heel hard regent en over het algemeen brengt dat wel verkoeling. Het voordeel van de zomervakantie is dat je langer kunt gaan.

Voor wie is deze reis geschikt?

Deze reis is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar (met toestemming van hun ouders) met een open en flexibele houding en een groot hart. Jongeren met een positieve instelling zullen een dergelijke reis goed aan kunnen. Dit lijkt heel logisch maar als je niet positief en avontuurlijk ingesteld bent zal deze reis heel erg tegen vallen. Het is geen luxe vakantie.

Vanaf het moment dat je aankomt in de stad Bacolod waar Stichting Anak Filippijnen is gevestigd zul je worden begeleid. De mensen in de Filippijnen zorgen goed voor hun gasten en zullen je niet alleen ergens naar toe laten gaan.

Filippijnen negatief in het nieuws

Regelmatig komen de Filippijnen op negatief in het nieuws. Het gebied waar onze stichting is gevestigd is een rustig gebied. Het ligt in de midden van de Visayas eilanden. De Filippijnen bestaan uit 7000 eilanden. Het eiland Negros is op een uur afstand vliegen vanaf Manila.
Actueel reisadvies over de Filippijnen tref je aan op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/filipijnen

Meer weten?

Heb je interesse om eventueel naar de Filippijnen te gaan? Laat het ons weten, graag organiseren we een bijeenkomst om het e.e.a. toe te lichten en vragen te beantwoorden.

Stuur een mail naar info@anak.nl

Meer informatie over de Stichting en de lokatie vind je op deze website.

Aanmelden exposure reis meivakantie 2020

Aanmelding exposure reis meivakantie 2018

“Iedere dag hier is een avontuur. Elke ochtend word ik wakker en ben ik zo benieuwd wat deze dag weer gaat brengen”

Hugo Edmonds , leerling klas 5, Vossius Gymnasium

” Je eet hier echt hele bijzondere dingen, die ik nooit eerder heb gegeten.”

Sara Wormhoudt, leerling eindexamen, Vossius gymnasium

“Ik vind het heel bijzonder hoe ontzettend aardig deze mensen zijn.”

Roel Rink, docent en begeleider

“De blijheid en gastvrijheid van de gastgezinnen is mij het meest bijgebleven.”

Tijn van Beeck, student werktuigbouwkunde TU Delft

“De Filippijnen zijn ook qua landschap heel erg mooi”

Emma Linkwitz, Leerling eindexamen, Vossius Gymnasium

“Zij waren zo blij dat ze überhaupt naar school konden, en ze werkten zo hard, ze waren met de kleinste dingen al blij, daar kunnen wij wat van leren!”

Louise Hogeboom , student Geneeskunde, UvA

“Bijzonder gelukkige mensen voor de omstandigheden waarin ze eigenlijk leven.”

Dominique Vertregt, student University of Sydney en wereldreiziger

“Ik vind het heel bijzonder hoe warm het afscheid was van de scholieren, ik moest wel even huilen van ontroering.”

Tessa van der Klugt, leerling eindexamenklas, Vossius Gymnasium