Nieuws

Middelbare scholieren naar de Filippijnen

In de meivakantie besloten vijf middelbare scholieren hun vakantie anders te besteden. Hoewel ze normaliter misschien de zon, zee en strand zouden opzoeken om bij te komen van het studeren, gingen ze nu iets anders doen onder de brandende tropische zon. In twee weken kan je niet de wereld verbeteren maar toch wel bij jezelf beginnen. Je onderdompelen in een andere cultuur zo ver van huis is niet voor iedere puber weggelegd. Om een evenwichtig beeld van de Filippijnen te krijgen logeerden de pubers in Filippijnse midden klasse gezinnen. Deze gezinnen hadden comfortabele huizen, maar waren niet van alle gemakken van thuis voorzien.

Anderzijds gingen de leerlingen ook met de scholars van Anak op stap. Ze leerden onder begeleiding van de Filippijnse scholars de stad Bacolod kennen, hoe het jeepney systeem werkte en hoe onze scholars woonden. Al onze scholars wonen in ‘communities’ een nette omschrijving van een sloppenwijk. De huizen waar ze slapen zijn nog de beste van de wijk, want de meeste huizen hebben een toilet buitenshuis en dat is te onveilig om onze leerlingen ’s nachts naar buiten te laten gaan. Sommige leerlingen moesten hun ‘huisje’ delen met wel acht of negen gezinsleden. Hoewel de meesten het erg spannend vonden om te logeren in de communities vonden ze het een hele positieve ervaring. Je leert hoe mensen met tegenslag omgaan, tevreden zijn met de kleine dingen en hoe vriendelijke en warm je wordt onthaald door mensen die je helemaal niet kent. Het was ook best lastig. Immers de hitte dat zijn we niet zo gewend en het tempo in de Filippijnen ligt ook erg laag. Als je snel wilt dan lukt dat gewoon niet want de hitte maakt je loom en moe.

Entertainment in de communities is er niet echt. Na schoolse activiteiten zoals in Nederland kosten geld en daar hebben onze scholars geen geld voor. In hun ‘vrije tijd’ helpen ze in het huishouden, zorgen ze voor broertjes en zusjes en maken ze huiswerk bij het licht van een zaklamp. Soms vermaken ze elkaar door te zingen en te dansen, iets waar we in Nederland vaak te verlegen voor zijn.

De scholieren gingen ook kennismaken met de armste leerlingen van een basisschool. Hoe maak je nu contact tussen kleine Filippijnse kinderen en lange buitenlanders uit Nederland? Nou dat gaat overal ter wereld op dezelfde manier. Door middel van spelletjes en zingen maak je op een ongedwongen manier contact en zie je dat kinderen met verschillende afkomst dezelfde behoeften en interesses hebben.

De Nederlandse scholieren hebben voorafgaande aan hun reis een bake sale gehouden en kunnen maar liefst drie leerlingen komend jaar sponsoren om naar school te gaan!

Ben je ook geïnteresseerd in een scholieren reis naar de Filippijnen in de meivakantie 2019? Stuur een mail naar info@anak.nl voor meer informatie of kijk hier.