Filippijnen


geschiedenis-7e-klas-ibn-battuta-filipijnen-kaart

De Filippijnen, zijn een eilandenrijk in Zuid-Oost Azië. De archipel bestaat uit meer dan 7.000 eilanden. De natuur is er ongerept en het is nog nauwelijks ontdekt door het toerisme. De Filippijnen hebben verschillende kanten. Naast prachtige zandstranden, ongerepte jungle en een warme bevolking, ook schrijnende armoede en grote rijkdom. Maar liefst 33% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

 

Algemene informatie

Hoofdstad: Manila
Regeringsvorm: Republiek
Staatshoofd: Benigno Aquino III
Taal: Filippijns en Engels
Religie: Rooms-katholiek
Oppervlakte: 300.000 km2
Inwoners: 92.337.852
Munteenheid: Filippijnse peso PHP
GMT: +8
Nationale feestdag: 12 juni

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van de Filippijnen worden de Negrito’s genoemd. Zij wonen tegenwoordig teruggetrokken in afgelegen gebieden in verschillende delen

De Portugees Magalhães bereikte in 1521 als eerste Europeaan de eilandengroep en in 1571 bezette de Spanjaard Legazpi: Manilla. Geleidelijk veroverden de Spanjaarden, in naam van Philips II, het merendeel van de archipel en vernoemden het land naar hem. Ruim drie eeuwen later riepen de Filippijnen, op 12 juni 1898, de onafhankelijkheid uit, maar door de oorlog, die Spanje van de VS verloor, kwamen de Filippijnen onder Amerikaans bestuur.

Tijdens de Japanse bezetting in WO II werd het grootste deel van de fysieke infrastructuur vernietigd. Met hulp van de VS werd het eilandenrijk bevrijd en op 4 juli 1946 werd Manuel Roxas y Acuna de eerste president van de nieuwe Republiek der Filippijnen.

De duidelijkste culturele herinnering uit de prekoloniale periode vormen de zeer indrukwekkende rijstterrassen van de bergstammen van noordelijk Luzon. In de hedendaagse Filippijnse cultuur herkent men talrijke koloniale invloeden door de ruim drie eeuwen durende Spaanse overheersing en een halve eeuw Amerikaanse heerschappij. In de hedendaagse muziek is nog duidelijk de Amerikaanse invloed merkbaar.

Typerend voor de Spaanse tijd zijn de massieve, koloniale, kerken met een nogal robuuste bouwstijl, ook wel ‘aardschokbarok’ genoemd. In de zuidelijk gelegen, islamitische, gebieden vormen moskeeën de meest opvallende cultuurelementen.

In 1992 werd voormalig generaal Fidel Ramos gekozen tot president. Hij herstelde de rust en orde in de samenleving. Ramos werd in 1998 opgevolgd door Joseph Ejercito Estrada, maar in januari 2001 dwongen grote volksopstanden (“People Power II”) hem tot aftreden. Hij zit inmiddels in voorarrest, terwijl er een proces wegens verduistering tegen hem loopt.

Zijn opvolger Gloria Macapagal-Arroyo probeert de economie weer op gang te krijgen, maar ondervindt daar, door corruptie en interne tegenwerking, heel veel weerstand bij. Ook zij wordt beschuldigt van manipulatie en machtsmisbruik, maar haar bewind heeft diverse pogingen tot staatsgreep weten te overleven.

Uit: Foxvakanties.nl

Geografie

De Filippijnen bestaan uit meer dan 7.000 eilanden en beslaat een totale oppervlakte van 300.00 km2, dat is ongeveer 8 keer groter dan Nederland. Het grootste deel wordt ingenomen door het eiland Luzon, waar de hoofdstad Manila zich bevindt. Een ander groot eiland is Mindanao, gelegen in het Zuiden van de archipel.

De Filippijnen zijn gelegen op twee verschillende platen, waardoor het in de ‘ring of fire’ ligt en er veel vulkanische activiteiten plaatsvinden en aardbevingen.

Politiek

De Filippijnen verklaarden zich, na 4 eeuwen Spaanse heerschappij, op 12 juni 1898 onafhankelijk. Hoewel deze datum landelijk wordt gevierd als onafhankelijkheidsdag, kwam de eilandengroep onder Amerikaans bewind. Het duurde tot 4 juli 1946 tot de onafhankelijkheid echt een feit werd.

De huidige grondwet dateert van 1987 en is in elkaar gezet naar Amerikaans voorbeeld; de scheiding der machten is in deze grondwet vastgelegd. In de grondwet staat ook dat de president, die via rechtstreekse verkiezingen gekozen wordt, na een ambtstermijn van zes jaar niet herkozen kan worden. De president, die regeringsleider en militair opperbevelhebber is, heeft niet het recht het parlement naar huis te sturen.

Het Congres is de wetgevende macht en bestaat uit twee Kamers: een Senaat met 24 leden en een Huis van Afgevaardigden. Hiervan worden 204 leden in directe verkiezingen gekozen en 50 leden, die maatschappelijke groepen vertegenwoordigen, worden benoemd.

Het land, met een structuur van 79 provincies en vele honderden eilanden, is moeilijk bestuurbaar. Iedere provincie heeft een gekozen gouverneur. Eén van de grootste problemen, waar de regering mee kampt, is de politieke en sociale onrust. Bepaalde kritieke gebieden, waar guerrillastrijders actief zijn, kun je als toerist beter mijden. (vooral van toepassing op de zuidelijk gelegen delen van de eilandengroep. (delen van Mindanao en de Sulu-eilanden).

Uit: Foxvakanties.nl

Toerisme

De Filippijnse archipel biedt volop mogelijkheden om een avontuurlijke reis tegemoet te gaan. De eilanden zijn via boot en vliegtuig gemakkelijk te bereiken en bestaan nog steeds uit ongerepte natuur en witte zandstranden.

De bevolking is ontzettend warm en open naar toeristen toe. Iedereen zal je helpen. De Filippijnse keuken is een mengelmoes van Aziatische en Spaanse invloeden en over het algemeen niet pittig, vaak wel avontuurlijk.

Klimaat

De Filippijnen hebben een tropisch klimaat en de temperatuur ligt het gehele jaar door rond de 30 graden celsius. Het regenseizoen begint in juni en loopt tot ongeveer oktober. De Filippijnen worden dan vaak geteisterd door typhoons. De typhoons brengen jaarlijks grote schade aan.